Make your own free website on Tripod.com

2 free romance novels from eHarlequin.com!

KOLUMNIS

Utusan Malaysia 20 Mei 2001

Budaya malas membaca buku

Mukadimah
ISU kelemahan pelajar Melayu merupakan topik bermusim yang timbul saban tahun terutama menjelang sesi baru kemasukan ke institusi pengajian tinggi tempatan.

Perbahasan mengenainya tidak pernah habis. Sehingga kini, belum ada jawapan sebenar ditemui mengenai punca utama kelemahan pelajar Melayu.

Mereka tidak cemerlang dalam peperiksaan di peringkat sekolah. Mereka turut gagal mencatat keputusan memberangsangkan semasa di universiti.

Benarkah pelajar Melayu lemah? Cukupkah ukuran kelemahan itu dibuat sekadar membandingkan mereka dengan pencapaian akademik pelajar cemerlang bukan Melayu?

Dalam wawancara minggu lalu, Tokoh Guru Kebangsaan 1998, Datuk Dr. Yahya Ibrahim dan Pensyarah Fakulti Pendidikan Universiti Malaya, Profesor Datuk Dr. Isahak Harun memberi pandangan masing-masing mengenai punca pelajar Melayu kurang cerdik.

Fellow Penyelidikan Kanan, Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA) di Universiti Kebangsaan Malaysia, Profesor Datuk Dr. Syed Hussein Alatas yang diinterviu minggu ini bagaimanapun mempunyai pandangan tersendiri mengenai isu itu.

Bekas naib Canselor Universiti Malaya itu berkata, soal yang paling penting ialah membina budaya ilmu.

``Apa untungnya membicarakan soal cerdik dan tidak cerdik pelajar Melayu kerana ukuran terakhir kecemerlangan mereka hanya diketahui melalui prestasi kerjaya dan sumbangan kepada masyarakat selepas mereka keluar dari universiti,'' kata Syed Hussein dalam interviu dengan RAMLI ABDUL KARIM dan MARHAINI KAMARUDDIN di rumahnya di Kuala Lumpur, Jumaat lalu.

MINGGUAN: Sebagai seorang yang telah lama terbabit dalam bidang pendidikan, apa pandangan profesor mengenai kelemahan pencapaian para pelajar Melayu khususnya di universiti?

SYED HUSSEIN: Saya ingin jelaskan bahawa masalah pencapaian akademik pelajar Melayu tiada kaitan dengan kuota kaum di universiti. Masalah ini sudah bertahun-tahun dibincangkan, ia tiada kaitan dengan bilangan pelajar yang masuk.

Ada sebab yang langsung dan tidak langsung mengapa ia berlaku. Sebab secara langsung umpamanya ialah sikap pelajar-pelajar Melayu itu sendiri yang tidak menggambarkan mereka sebagai mahasiswa universiti. Ini menghalang mereka mendapat keputusan yang cemerlang di universiti.

Pertama, pada keseluruhannya mereka tidak memiliki sikap gemar membaca. Trend membaca tidak ada sedangkan banyak membaca itu penting kepada perkembangan minda.

Kedua, sikap yang ada kaitan dengan pengaruh luar. Misalnya, saya dapati beberapa mahasiswa apabila mereka mendapat biasiswa atau pinjaman, yang diutamakan ialah membeli telefon bimbit.

Masalah kurang makan atau kurang duit, itu tidak mengapa kepada mereka asalkan ada telefon bimbit. Dan mereka tidak pula menggunakan duit itu untuk membeli buku.

Apa perlunya mereka habiskan duit membeli telefon bimbit. Ia sekadar untuk berbual dengan kawan-kawan.

Sikap inilah yang menunjukkan kurangnya keutamaan mereka kepada pelajaran.

Apakah kaitan pembelian telefon bimbit dengan pencapaian akademik pelajar Melayu?

SYED HUSSEIN: Itulah yang menunjukkan sikap mereka. Kalau pembelian telefon bimbit lebih diutamakan, tandanya mereka tidak serius untuk belajar. Ertinya mereka akan memikirkan untuk mencapai kelulusan sekadar lulus saja. Walaupun saya melihat wujudnya gejala ini tetapi saya tidak bermaksud ini adalah gambaran pelajar Melayu keseluruhannya.

Mengapa mereka tidak serius dalam belajar?

SYED HUSSEIN: Ini soalan yang mustahak untuk dijelaskan. Ada dua pengaruh besar yang menjadikan mereka begitu.

Pertama, faktor keluarga. Maknanya kalau pengaruh dan dorongan daripada keluarga lemah, maka tidak ada `tenaga yang kuat' untuk menyokong mereka supaya belajar bersungguh-sungguh.

Kedua, guru atau pensyarah juga tidak memberi dorongan. Pensyarah hanya memberi kuliah tetapi tidak kisah apa yang berlaku selepas itu. Mereka juga tidak mempunyai hubungan erat dengan pelajar. Maksud saya, hubungan luar kelas iaitu selepas kuliah. Kalau pensyarah atau guru itu sendiri tiada minat untuk membina budaya ilmu, pengaruh itu akan turun kepada mahasiswa.

Sebenarnya, kalau dibandingkan dengan negara-negara lain, universiti di Malaysia adalah yang terbaik. Jumlah universiti begitu banyak manakala kemudahan dan keadaan fizikalnya amat selesa dan menyenangkan. Kebanyakan pelajar pula tinggal di kampus.

Segala-gala yang membantu pembelajaran mereka ada di kampus terutama perpustakaan. Keadaan di universiti tempatan memang mengizinkan mereka untuk mencapai keputusan yang baik.

Jadi kalau berlaku kemerosotan atau wujudnya masalah kelemahan pencapaian para pelajar Melayu, ia disebabkan oleh faktor itu tadi, bukan soal infrasruktur. Saya ulangi puncanya iaitu sikap pelajar itu sendiri terhadap ilmu, dorongan keluarga mereka dan ketiadaan sokongan daripada guru-guru dan pensyarah.

Bayangkan bagaimana kita boleh belajar kelas agama pada sebelah petang dengan bersungguh-sungguh. Guru-guru agama tidak pernah mengadu pelajar ponteng, malas belajar dan tidak berdisiplin. Apa yang diarahkan semua diikut, misalnya sampai khatam al-Quran.

Dalam belajar agama itu, kita mempunyai sikap menghargai ilmu dan belajar bersungguh-sungguh walaupun tidak ada sijil diberikan. Sikap ini pula timbul sebab ibu bapa memberi galakan dan dorongan supaya anak-anak belajar agama manakala guru-guru juga mengajar dengan sungguh-sungguh.

Apabila ibu bapa dan guru memberi dorongan sebegini, pelajar menjadi terpengaruh untuk belajar agama bersungguh-sungguh. Sekiranya sikap, dorongan dan kesungguhan ini dapat dipindahkan oleh ketiga-tiga pihak sama ada pelajar, keluarga dan pensyarah pada pendidikan formal di sekolah dan universiti, saya yakin ramai anak-anak Melayu akan cemerlang.

Bagaimana dengan dakwaan kononnya kelemahan anak-anak Melayu itu juga berkait dengan faktor lain, termasuk masalah pemakanan?

SYED HUSSEIN: Tiada seorang pun yang akan jadi juara hanya dengan makan. Kalau hendak cemerlang dan jadi juara, makan penting tetapi yang menentukan pencapaian kita ialah tekad, sikap dan usaha.

Banyak juga pelajar kaum lain yang makanan mereka begitu sederhana tetapi mereka tetap boleh cemerlang. Kenapa dalam kes pelajar kaum lain soal pemakanan tidak mempengaruhi pencapaian mereka?

Dan kalau kita perhatikan, mereka yang mendapat gred rendah kebanyakannya mendapat cukup makan dan datang daripada keluarga berada.

Bagi saya yang penting ialah tiga faktor yang saya sebutkan tadi iaitu sikap pelajar itu sendiri, dorongan keluarga dan juga pengaruh pensyarah atau guru.

Kalau boleh saya tambah satu lagi iaitu pengaruh pergaulan dengan rakan-rakan. Tetapi faktor ini tidak begitu banyak menyumbang kepada masalah kelemahan para pelajar Melayu.

Mengenai masalah guru-guru dan pensyarah yang kurang mendekatkan diri dengan pelajar, apa cadangan Profesor untuk mengatasinya?

SYED HUSSEIN: Guru-guru atau pensyarah yang ada sekarang adalah produk daripada sistem yang sama. Sebelum ini mereka juga adalah pelajar yang didedahkan kepada sistem pendidikan yang sama. Sebab itu elok sekali jika sebahagian daripada tenaga pengajar di universiti tempatan adalah dari luar negara. Mungkin bilangan tenaga akademik asing ini ialah 15 peratus daripada keseluruhan bilangan pensyarah.

Dalam pada itu, disebabkan universiti-universiti Malaysia kini begitu cepat membesarkan kampus dan mengambil terlalu banyak pelajar, maka ramai pensyarah diperlukan dalam keadaan terdesak. Ini mengganggu proses pemilihan pensyarah.

Kalau perkembangan di universiti tidak terlalu cepat dan permintaan terhadap tenaga pengajar tidak mendesak, pemilihan pensyarah pastinya lebih teliti. Kita akan dapat mengambil para pensyarah yang lebih berkualiti.

Setakat mana seriusnya masalah kelemahan pelajar-pelajar Melayu?

SYED HUSSEIN: Yang paling mustahak, saya lihat tidak adanya budaya ilmu di kampus-kampus. Budaya menghargai ilmu masih tidak hidup di universiti-universiti kita.

Saya tidak sebut hal ini semata-mata kerana isu yang tercetus baru-baru ini. Pada tahun 1977, saya telah menyatakan soal ini dalam buku saya, Intelektual Masyarakat Membangun yang diterjemahkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka pada 1992.

Budaya ilmu ini dipupuk apabila seseorang mahasiswa merasai kenikmatan belajar. Kalau mereka tidak rasa kenikmatan itu sebaliknya sekadar memaksa diri untuk mendapatkan sijil bagi mencari kerja, kemungkinan berlaku pencapaian rendah adalah lebih besar.

Ini bukan benar dalam kes mahasiswa sahaja. Kalau tukang masak gerai sekalipun, jika dia tidak merasai kenikmatan dalam kerjanya, dia tidak akan memasak bersungguh-sungguh.

Jika ada budaya ilmu, kenikmatan jiwa juga dirasai apabila pelajar itu menyiasat, menyelidik, membaca, memikirkan masalah-masalah pembelajaran, membahaskan ilmu dengan rakan-rakan dan menghargai usaha-usaha sedemikian.

Kalau budaya ilmu hidup di kampus-kampus khususnya di kalangan pengajar-pengajar, budaya ini nanti akan bertambah kuat, sekali gus akan mempengaruhi pelajar. Malangnya saya lihat ia tidak berkembang di universiti-universiti Malaysia.

Secara perbandingan, adakah pelajar bukan Melayu mempunyai budaya ilmu seumpama itu? Adakah ia mempengaruhi pencapaian mereka?

SYED HUSSEIN: Bagi pelajar bukan Melayu, dorongan keluarga mereka lebih kuat. Mereka tahu untung nasib hidup dan masa depan mereka banyak bergantung kepada pencapaian mereka di sekolah dan universiti.

Pada peringkat sekolah rendah, budaya ilmu di kalangan kaum Cina memang ketara. Mereka lebih peka kepada pentingnya ilmu berbanding keluarga Melayu.

Maksud Profesor, keluarga Melayu kurang mendorong anak-anak mereka belajar?

SYED HUSSEIN: Bukan begitu. Ibu bapa Melayu memang menyuruh anak-anak mereka ke sekolah. Tetapi sebenarnya tidak cukup dengan suruh pergi sekolah sahaja dan kemudian lepas tangan.

Dalam kehidupan seharian, misalnya ketika makan atau waktu-waktu bersama sekeluarga cuba bahaskan tentang hal-hal ilmu yang membentuk pemikiran.

Cuba bangkitkan perhatian mereka untuk meminati ilmu. Perbahasan ilmu antara ibu bapa dengan anak-anak akan membangkitkan budaya menghargai ilmu.

Sebab itu kita lihat kebanyakan pelajar Melayu yang pencapaiannya tinggi ialah anak guru-guru atau ahli profesional. Ini kerana latar belakang ilmiah atau budaya ilmu dalam keluarga itu sudah ada. Ia menjadi dorongan kuat kepada anak-anak untuk menghargai ilmu dan seterusnya belajar bersungguh-sungguh.

Selain faktor dorongan, adakah perbezaan taraf kehidupan dan sosioekonomi juga mempengaruhi tahap pencapaian pelajar Melayu dan Cina?

SYED HUSSEIN: Tidak. Saya ingin membawakan cerita mengenai seorang pelajar perempuan Cina yang saya pernah jumpa. Bapanya telah meninggal dunia manakala ibunya hanya bekerja sebagai pencuci pakaian. Kerana kemiskinan, dia membantu kerja ibunya. Tetapi dia rajin belajar, gigih dan bagus.

Bandingkan pula dengan seorang pelajar perempuan Melayu yang dapat biasiswa kerajaan. Duitnya banyak dan dia cukup makan. Tetapi dia tidak gigih dan kuat belajar seperti pelajar Cina tadi.

Dari segi kelayakan masuk universiti, kedua-duanya sudah berada di kampus. Ini bermakna, ibu pelajar itu berhasil menanamkan sikap menghargai ilmu dan mengamalkan budaya ilmu di dalam diri anaknya. Manakala ibu bapa pelajar Melayu itu pula gagal menanamkan sikap tersebut.

Pada saya, masalah kemiskinan sebenarnya tidak menjadi persoalan.

Tetapi mungkinkah situasi yang Profesor sebutkan itu berlaku kerana pengaruh persekitaran yang menimbulkan kesedaran kepada pelajar miskin Cina untuk belajar bersungguh-sungguh bagi mengubah nasib keluarga, ia bukan semata-mata kerana dorongan keluarga?

SYED HUSSEIN: Dalam kes yang saya nyatakan tadi, pelajar Cina itu mungkin tidak bersikap begitu jika ibunya tidak memberikan dorongan.

Selain memberi galakan lisan, dorongan itu termasuklah dalam bentuk dia terpaksa bertungkus lumus mencuci pakaian untuk mengumpulkan wang bagi membiayai hidup.

Jika ibu bapa pelajar yang miskin tidak memberi galakan dan dorongan untuk belajar, anak-anak mereka juga tidak akan mempunyai sikap menghargai ilmu.

Adakah sikap pelajar Melayu yang pasif terhadap pelajaran tidak boleh diubah?

SYED HUSSEIN: Bukan tidak ada kemajuan di kalangan para pelajar Melayu.

Sekarang ini kita tumpukan corong penglihatan kepada isu bagaimana pelajar Melayu mendapat tempat atau pencapaian yang baik di kampus. Kalau kita anggap pencapaian mereka dari segi gred masih kurang, memang itu terjadi.

Tetapi saya secara peribadi tidak kisah mengenai soal itu. Kalau kurang gred apa salahnya. Maksud saya ialah gred rendah selepas keluar universiti, bukannya gred ketika masuk universiti. Gred hendak masuk universiti mesti baik.

Kalau seseorang keluar universiti sama ada dengan ijazah kepujian kelas satu atau kelas dua, itu bukan masalahnya.

Pada saya itu bukan ukuran terakhir kecemerlangan mereka. Yang perlu kita perhatikan ialah apa yang terjadi kepada mereka selepas enam hingga 10 tahun keluar universiti.

Apabila seseorang mendapat kepujian kelas satu ketika keluar universiti, ia tidak bermakna 10 tahun kemudian hidup pelajar berkenaan juga kepujian kelas satu.

Banyak orang mendapat kepujian kelas satu tetapi dalam hidup, pencapaian mereka merosot. Mungkin mereka mendapat kepujian kelas satu kerana pandai menghafal sedangkan dalam kehidupan, kita tidak hidup dengan bermodalkan menghafal.

Apa yang kita hafal di universiti tidak berguna. Untuk hidup selepas kita keluar universiti, kita mesti bermodalkan usaha dan pemikiran.

Bagi saya, yang penting para pelajar Melayu jangan gagal. Itu saja. Kalau gagal, memang ada kesannya ke atas masyarakat Melayu. Kalau mereka lulus dengan kepujian kelas satu atau dua, itu lebih baik.

Kepada ketiga-tiga anak saya sendiri ketika mereka bersekolah, saya katakan: ``Jangan berangan-angan untuk menjadi No. 1 di kelas.'' Saya mahu mereka mendapat keputusan yang cukup untuk memasuki universiti. Saya tidak peduli gred berapa yang mereka peroleh tetapi saya tetap menanamkan perasaan cintakan ilmu pada diri mereka.

Bukankah Profesor tadi menyebut bahawa keluarga Melayu perlu memberi dorongan kepada anak-anak supaya belajar bersungguh-sungguh tetapi pegangan Profesor adalah berlainan?

SYED HUSSEIN: Ya. Itulah maksudnya mendorong dan memberi galakan supaya mereka menghargai dan meminati ilmu.

Tetapi menentukan apa gred yang mereka dapat ia bukan cara yang berkesan. Ini penting bagi memastikan para pelajar berasa tidak tertekan. Mereka tidak perlu belajar untuk bersaing dengan orang lain tetapi bertanding dengan diri sendiri. Selama-lamanya mereka mesti melebihi diri sendiri, jangan terlalu memikirkan orang lain.

Persaingan terus ditimbulkan di Malaysia, kerana itu orang membandingkan pencapaian pelajar-pelajar Melayu dengan prestasi pelajar kaum lain. Apa komen Profesor?

SYED HUSSEIN: Sebenarnya apa guna persaingan seperti ini. Kita janganlah terlalu menghiraukan perkara ini. Yang sepatutnya diberi perhatian ialah apa yang berlaku 10 tahun selepas mereka tamat belajar. Macam mana mereka hidup selepas itu dan sebagainya.

Sepatutnya, yang kita perlu fikirkan ialah asalkan mereka jangan gagal. Tidak penting untuk memikirkan supaya pelajar Melayu mesti jadi No. 1 atau No. 2. Jumlah pelajar Melayu tidak ramai yang cemerlang tidak menjadi persoalan. Adakah kita perlu memaksa mereka supaya cemerlang? Kalau jumlah pelajar Melayu yang cemerlang bertambah, itu memang baik tetapi kalau bilangannya tidak banyak, tidak guna dipersoalkan.

Tetapi jika tidak ada orang Melayu yang mengambil bidang perubatan atau kejuruteraan misalnya, itu memang menjadi masalah besar dan ia patut difikirkan.

Bukankah kecemerlangan akademik juga membantu lepasan universiti membina kehidupan yang cemerlang?

SYED HUSSEIN: Pada saya, yang lebih penting ialah cemerlang dalam kehidupan. Apabila mereka keluar universiti dan menyertai bidang-bidang tertentu di situ mereka mesti berusaha untuk cemerlang dalam kerjaya mereka.

Pada umumnya kemajuan masyarakat Melayu tidak bergantung kepada jumlah pelajar Melayu yang cemerlang. Kemajuan masyarakat Melayu bergantung kepada budaya ilmu yang ditanamkan dalam diri anak-anak muda Melayu.

Tidak menjadi masalah pada saya kalau pada satu-satu tahun kurang pelajar-pelajar yang masuk universiti dengan gred yang tinggi iaitu 8A atau 9A dalam Sijil Pelajaran Malaysia. Memanglah mencapai gred yang baik itu penting untuk layak ke universiti tetapi kita tidak perlu terlalu menekankan mendapat 8A atau 9A.

Adakah Profesor melihat kelemahan pelajar Melayu dalam pencapaian akademik bukan satu masalah?

SYED HUSSEIN: Ya, memang ia bukan satu masalah. Saya ulangi lagi bahawa, persoalannya ialah asalkan jangan banyak yang gagal. Selagi mereka lulus walaupun tidak cemerlang, tidak mengapa. Asalkan mereka bersikap positif terhadap ilmu dan kehidupan mereka.

Untuk pelajar bumiputera, untuk apa mahu ditekankan soal cemerlang. Biasiswa sudah dapat. Kalau kurang cemerlang tetapi masih lulus dengan baik, pekerjaan dapat juga dan mereka boleh bina kehidupan yang cemerlang. Bukanlah satu syarat mesti cemerlang dalam akademik untuk menikmati hidup yang cemerlang.

Kecualilah jika kita ada tujuan tertentu seperti ingin melanjutkan lagi pelajaran dan hasrat itu memerlukan kelayakan tertentu. Dalam soal ini kita mesti mencapai kecemerlangan seperti yang dikehendaki oleh syarat itu.

Adakah ini bermakna Profesor telah berpuas hati dengan pencapaian pelajar Melayu ketika ini?

SYED HUSSEIN: Pencapaian pelajar Melayu di universiti tidaklah begitu buruk. Kalau lebih banyak yang dapat gred D atau F iaitu gagal, mungkinlah kita perlu berbuat sesuatu. Tetapi sekarang ini kebanyakannya mendapat pencapaian pada tahap baik dan pertengahan.

Kementerian Pendidikan bercadang mengkaji semula syarat penglibatan dalam kegiatan kokurikulum selain pencapaian akademik untuk kriteria pemilihan ke universiti, apa komen Profesor?

SYED HUSSEIN: Saya menyokong tindakan ini. Seumur hidup saya, saya tidak setuju dengan dasar menjadikan kokurikulum sebahagian syarat. Ini kerana bukan tugas universiti untuk mengeluarkan pemain-pemain bola sepak, tenis atau tinju. Itu tugas kelab-kelab atau persatuan sukan.

Tugas universiti ialah membina otak pelajar, bukan membina badan. Tidak masuk akal kenapa syarat-syarat ini diletakkan. Syarat-syarat inilah yang telah menyebabkan ada pelajar yang cemerlang dalam akademik tetapi kurang baik dalam kokurikulum gagal memasuki universiti. Ini tidak adil.

Kalau ini diteruskan masalah akan menjadi lebih rumit. Jadi saya harap mereka hapuskan amalan dan kriteria seperti ini.

Saya bukan orang yang anti-sukan atau kegiatan lain. Semasa saya bersekolah dahulu, saya orang yang paling aktif dalam bidang kokurikulum di English College (Maktab Sultan Abu Bakar) di Johor Bahru. Pada masa itu, saya suka bersukan dan berpersatuan tetapi ia langsung tidak diambil kira dalam kemasukan saya ke universiti.

Kegiatan kokurikulum memang perlu ada di sekolah-sekolah tetapi kenapa ia mesti diambil kira untuk kemasukan ke universiti. Biarlah pelajar menyertai bidang sukan atau kegiatan berpersatuan secara sukarela atau senang hati, bukannya terpaksa kerana dijadikan syarat memasuki universiti. Secara peribadi, saya tidak bersetuju dengan amalan ini kerana ia memberi tekanan kepada pelajar.

Saya ingin mengambil peluang ini untuk berkongsi pandangan Awang Sulung dalam ruangan Bisik-Bisik Mingguan Malaysia pada 13 Mei lalu.

Saya setuju dengan bantahannya terhadap sebarang cadangan untuk melonggarkan syarat kelayakan memasuki universiti. Amat memalukan kalau setiap kali ada masalah kelemahan pelajar Melayu, kita hendak turunkan syarat itu.

 

muka depan | agama | ekonomi | fatwa | jenayah & kemalangan | kolumnis | khas | pelancongan
pendidikan | pendatang asing | politik | rencana | sains dan teknologi | umum