Make your own free website on Tripod.com

2 free romance novels from eHarlequin.com!

KOLUMNIS

Utusan Malaysia 13 Jun 2001

Elak jadi alat Bintang Enam

SEJAK November 1998, saya agak tersentak dengan ucapan bekas Naib Presiden Amerika Syarikat (AS), Al Gore dengan terang menyokong gerakan reformasi yang secara langsung telah mengambil bahagian dalam politik negara kita.

Persoalan yang timbul kenapa Barat yang diketuai oleh AS tidak suka dengan kita? Pada hal negara lain yang langsung tidak mempedulikan suara rakyat telah menjadi sahabat karib mereka.

Malaysia bertegas sejak awal lagi tidak akan mengiktiraf Israel melainkan setelah ia mematuhi resolusi Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Soalnya apakah kaitannya pula AS dengan Israel dalam soal ini?

Saya ingin memetik tulisan Henry Ford dalam bukunya The International Jew. Pada muka surat 5, perenggan yang amat menarik ialah katanya ``Orang kulit putih sekalipun mendapati sukar hendak bertemu dan berbincang sesama mereka kecuali menerusi telinga dan mata orang Yahudi.''

Begitu sekali kuat pengaruh Yahudi ke atas AS dan dunia Barat. Dengan pandangan Henry Ford ini mungkin agak jelas kenapa kita tidak disukai oleh AS ialah kerana kita tidak disukai oleh Israel.

Saya merasa begitu jelak dan kecewa kerana golongan proreformasi bukan sahaja memekakkan telinga dan membutai mata dan akal fikiran mereka tentang kesejahteraan yang dikecapi oleh rakyat malah mereka turut membutai mata hati dan fikiran mereka mengenai apa yang dilakukan oleh AS ke atas negara Islam seperti Libya, Iran, Iraq dan Sudan yang mengakibatkan jutaan umat Islam terbunuh dan menderita.

Apa yang dilakukan oleh AS samalah seperti yang dilakukan oleh Israel. Apakah yang telah berlaku di negara Islam yang lain tidak wajar diambil perhatian serta keinsafan?

Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) diperkenalkan oleh British untuk menyekat dalaman komunis yang akhirnya runtuhlah ideologi Komunis hingga beberapa jajahan takluknya telah bebas. Tetapi tidak siapa pun menentang ISA waktu itu kerana ia buatan Inggeris dan Barat.

Dalam abad ini, kita menghadapi ancaman lebih besar bukannya daripada Bintang Tiga tetapi yang lebih besar dan lebih berkuasa lagi daripada itu ialah Bintang Enam yang hampir menguasai bukan sahaja negara Islam tetapi seluruh dunia.

Tidakkah cukup apa yang berlaku di Baitulmaqdis, Bosnia, Sudan, Libya, Iran dan Iraq untuk menjadi teladan? Apakah kebebasan individu mengikut istilah Barat itu boleh mengatasi keamanan, kestabilan dan kemakmuran negara.

Suruhanjaya Hak Asasi (Suhakam) seharusnya memiliki kefahaman yang lebih saksama terhadap semua insan. Ia tidak harus melindungi hak individu sahaja kelak dikhuatiri ia akan menjadi alat Bintang Enam. Jangan menjadi adil kepada setitik nila yang boleh merosakkan susu sebelanga.

Yang harus dinilai ialah sistem demokrasi itu sendiri supaya setiap individu dapat bersuara dan bergerak dengan bebas tetapi jangan hingga memusnahkan masyarakat. Faktor budaya pelbagai kaum harus diambil kira. Orang Asia pada sifat asalnya lebih emosi daripada orang Barat.

Mereka dengan mudah boleh menimbulkan perbalahan yang sukar dikawal jika hasutan yang berapi-api ditiupkan kepada mereka baik dari sudut spiritual atau perkauman.

Lantaran itu sistem Barat haruslah disesuaikan dengan budaya dan peraturan kita. Siapa pun tidak meminta Suhakam menjadi alat perhiasan. Apa yang diharapkan supaya ia tidak menjadi alat Bintang Enam secara disedari atau tidak.

Demokrasi di Malaysia tidak berbeza dengan demokrasi di Britain jika lihat daripada hasil pilihan raya umum yang lalu. Daripada jumlah 659 kerusi di Parlimen Britain, parti pemerintah menang 492, pembangkang 167 iaitu 25 peratus.

Di Malaysia jumlah kerusi Parlimen 193, parti pemerintah menguasai 148, pembangkang 45 iaitu 23 peratus. Keputusan ini telah melenyapkan tuduhan di Malaysia tidak ada kebebasan berpolitik atau bersuara.

Bagaimanapun angkara Bintang Enam akan terus mengancam kebebasan kita bukanlah kerana mereka bersimpati dengan tahanan ISA tetapi motifnya di sebalik itu.

Kalau tidak masakan negara yang tidak ada pilihan raya pun dilindungi sepenuhnya dengan begitu cekap dan pantas. Apa yang saya khuatir dan bimbang, adakah rakyat Malaysia yang telah berjaya bernafas dalam sebuah negara merdeka dan berdaulat selama 44 tahun akan kembali bernafas di sebuah negara merdeka tetapi tidak berdaulat? Akibatnya lenyaplah kehormatan dan kemuliaan bangsa selamanya. - TAN SRI KHALID ABDULLAH, Alor Setar, Kedah.

 

muka depan | agama | ekonomi | fatwa | jenayah & kemalangan | kolumnis | khas | pelancongan
pendidikan | pendatang asing | politik | rencana | sains dan teknologi | umum